Leoniek van der Maarel,
Rouwspecialist Het Nieuwe Rouwen, jeugdtherapeut, trainer en spreker op het gebied van rouw en verlies.
“Met Lutografie ga je écht de verbinding aan met je overleden kind.”
Naar aanleiding van de webinar ‘Rouw bij Kinderen’ die zij speciaal maakte voor de Sterrenweek van Stichting Nooit Voorbij, spreek ik met Leoniek van der Maarel vanuit haar tweede huis in Spanje. Vrijwel direct raken we aan de praat over mijn persoonlijke uitdaging met de rouwverwerking van mijn dochter van bijna acht jaar en het gemis dat zij ervaart over haar overleden zusje en de ervaring van Leoniek op dat vlak. Het is geruststellend en bemoedigend dat er verschillende handsvatten zijn die mij als moeder kunnen helpen mijn dochter zo goed mogelijk te begeleiden bij haar rouwreis, haar begrip voor de dood en het leren uiten van haar emoties en gevoelens.
Leoniek werkt al ruim twintig jaar met de thema’s rouw en verlies vanuit haar eigen praktijk voor rouw- en verliesverwerking in Leidschendam en is daarbij gespecialiseerd in rouw bij kinderen en (jong)volwassenen. Zij past tijdens haar sessies verschillende technieken toe waaronder hypnotherapie, EMDR en kunstzinnige therapie. Naast haar (online) therapie sessies en trainingen, houdt Leoniek zich via Het Nieuwe Rouwen bezig met het ontdekken en ontwikkelen van nieuwe en innovatieve manieren van rouwen.
Het moment dat Leoniek zelf geconfronteerd werd met de dood en met rouwen kwam met het overlijden van haar toenmalige man Jos in 1995. Zijn dood werd uiteindelijk de motor achter haar passie zoals zij het zelf zo mooi verwoord. Het is haar missie om anderen te helpen uit het diepe dal van rouwen te klimmen en de dood van een dierbare in hun leven te integreren. Hiervoor ontwikkelende Leoniek, op basis van haar jarenlange ervaring, het online rouwverwerkingsprogramma Lutografie.
Lutografie is een samenvoeging van het Spaanse woord Luto (wat rouw betekent) en grafie (wat vastleggen) betekent. Met Lutografie werk je aan alle fases van rouw en creeër je door middel van verschillende schrijf-, muziek-, teken-, bewegings- en zoekopdrachten een persoonlijk document, eventueel in de vorm van een fysiek boek. De wekelijkse opdrachten volg je in jouw eigen huis, op jouw eigen tempo met of zonder (online) begeleiding. Elke week ontvang je daarnaast ook meditaties, artikelen en lees-en kijktips voor extra verdieping en als achtergrondinformatie. Leoniek geeft zelf aan dat het bijzondere van Lutografie is, dat het echt ingaat op het doorvoelen en ervaren van de rouw in al zijn facetten, waarbij je met behulp van jouw herinneringen het verlies kunt gaan verwerven in je leven. Het is dus niet een training met alleen feitelijke kennis over wat rouw is, de verschillende stadia van rouw en hoe je hiermee om kunt leren gaan, maar Lutografie gaat veel verder dan dat. Het gaat stapgsgewijs in op het opnieuw verbinden met diegene die overleden is, juist omdat de liefde en de relatie niet ophoudt bij de dood.
Leoniek: ‘het is zó belangrijk om na het overlijden van je kind de verbinding in stand te houden en de herinneringen levend. Dat kan natuurlijk niet op de manier waarop je dat het het allerliefste zou willen, maar met Lutografie kan je wel leren om je opnieuw te verbinden met je kind en op die manier stappen te zetten in je rouwproces. Je kunt het op alle momenten van de rouw inzetten en het volgt qua opbouw de vier rouwtaken. Toch kan je er opdrachten door elkaar te doen, om hier volledig je eigen pad in aan te houden.’
Andere (online) handsvatten die Leoniek geeft zijn enerzijds gericht op het kind (Training “Mijn kind in rouw”) en anderzijds gericht op volwassenen (Training “Mijn rouw en ik”). ‘Vaak melden ouders kun kind als eerste bij mij voor een sessie of therapie, maar ga ik al snel ook met de ouders in gesprek. ‘zegt Leoniek. ‘Kinderen spiegelen de ouders in hun gedrag en dat maakt het voor ouders soms heel ingewikkeld om met afstand naar hun kind en hun rouwproces te kijken. Er is zoveel (ver)binding, dat het soms goed is om hier vanuit een therapeut of expertrol naar te kijken en te objectief te kunnen benoemen wat je ziet qua gedrag en emoties. Dit alleen kan voor zowel het kind als de ouders al enorm helpend zijn.’
Leoniek schreef meerdere boeken over rouw bij kinderen, niet alleen bij het verlies van een dierbare maar ook na bijvoorbeeld een scheiding. Ook geeft zij de rouwkalender uit, een scheurkalender die een dagelijks lichtpuntje kan zijn voor iemand die rouwt. Meer informatie over Leoniek, haar werkwijze en haar trainingen zijn te vinden op haar website.